Boerderij Berenbroek

Smelt familieFamilie Berenbroek pakt het grootst aan: Marianne en boer Gerjan hebben maar liefst 112 hectare* grond, waarvan 72 hectare grasland, en wel 203 melkkoeien! Echte liefhebbers dus, met hart voor de zaak en hun dames.

Gerjan kreeg de liefde voor de boerderij, het vee en de gewassen met de paplepel ingegoten. In 1953 nam zijn vader de boerderij over van zijn opa. Als tienjarige jongen reed Gerjan al ‘stiekem’ op de trekker en hielp hij mee waar hij kon. Het échte werk, zoals het melken van de koeien, was nog te zwaar, maar bijvoorbeeld krachtvoer scheppen en gras schudden op de trekker dan kon hij prima!

Met zoveel melkvee en land is het hard werken op de boerderij. De dag begint al vroeg. Om 07.00 uur worden de koeien bijeengedreven in de wachtruimte en worden de boxen waar de koeien in liggen schoongemaakt. Vervolgens worden ze gemolken in de melkcarrousel. Dit is een grote ronde, draaiende schijf – een soort draaimolen – waarop de koeien staan als ze gemolken worden. Ze staan zo lekker rustig. Op de melkcarrousel is ruimte voor 32 koeien, zodat er in één uur 120 koeien gemolken kunnen worden. Als ze helemaal rond zijn geweest, gaan ze lekker de stal of de weide weer in. Om 18.00 uur worden ze opnieuw gemolken.

Speciale matrassen

In de stallen liggen speciale koematrassen, met een lekkere dikke laag zaagsel van dennenhout erop. Daar kunnen de dames heerlijk op liggen én slapen natuurlijk. Dat is beter voor de knieën en de uiers. De boxen worden twee keer per dag schoongemaakt en tweewekelijks voorzien van nieuw zaagsel. Zo blijven ze gezond!Smelt werk

Van april (na het maaien van het gras) tot en met november gaan de koeien de wei in. Behalve als het erg warm is of hard regent, dan blijven ze lekker in de stal. Door middel van een sproeisysteem wordt de stal koel gehouden, waardoor het hier lekkerder is dan in de brandende zon.

* Eén hectare is ongeveer 1,5 voetbalveld groot.