Boerderij Roerink-Weldink

familieportret-roerink-weldink1De boerderij van boer Bert en zijn vrouw Dianne Roerink-Weldink is een ‘jonkie’, maar wel een hele moderne. In 2006 werd de boerderij gebouwd en voorzien van twee melkrobots. Met 150 koeien (én 140 stuks jongvee) is dat ook echt geen overbodige luxe! Bert en Dianne runnen de boerderij samen en als er nood aan de man is, springen de drie kinderen ook even bij. Taken als grasmaaien of helpen bij het inkuilen van het gras, daar kunnen ze prima bij helpen. Tenminste, als ze niet druk zijn met school.

Boer Berts vader was ook boer, dus op jonge leeftijd raakte hij al verknocht aan het boerenbestaan, de frisse buitenlucht en de koeien. Toen hij vervolgens verliefd werd op Dianne, een boerendochter, ging hij bij zijn schoonvader in de leer. Samen namen ze de boerderij over en al gauw groeide deze uit haar voegen. Na de verbouwing waren ze helemaal klaar voor de toekomst.

Vrij rondlopen

De gigantische stal op het erf is goed geïsoleerd en biedt alle ruimte aan de koeien om vrij rond te lopen. En de dames bepalen zelf wanneer ze gemolken worden. Gemiddeld gebeurt dat zo’n drie keer per dag. Dan lopen ze een van de twee melkrobots in en de rest gaat helemaal vanzelf. Koe in het bakkie!

‘Bed opmaken’

Van half april tot september mogen de koeien de wei in. ‘Mogen’, want ze bepalen zelf of ze naar buiten gaan. En binnen in de diepstrooiselbox is het ook goed toeven voor de dames. Hun bedden wordt twee keer per dag ‘opgemaakt’ door boer Bert: schoongemaakt en vlak geharkt. Ook de vloer blijft goed schoon. Zeven keer per dag komt de mestrobot langs en schuift de mest door de roosters in de vloer. Echt aan álles is gedacht op boerderij Roerink-Weldink!