Veel gestelde vragen

Wij vinden het geweldig dat Zuivelhoeve gebruikers de weg naar ons weten te vinden en waarderen de vele reacties en vragen die wij mogen ontvangen enorm. Om je te helpen hebben we hieronder de meest gestelde vragen alvast voor je beantwoord.

Wil je solliciteren bij Zuivelhoeve klik dan hier voor een overzicht van alle recente vacatures.

En voor alle overige vragen over Zuivelhoeve kun je terecht op de contactpagina.


Hoe komt het dat de vla één dag of enkele dagen na openen al dun is?
Vla dankt zijn mooie lobbige structuur aan maïszetmeel. Zodra zetmeel in aanraking komt met speekselenzymen (amylase) wordt het afgebroken en verliest z’n vochtbindende werking. Vla wordt dan dun en waterig. Een hele kleine hoeveelheid speeksel is al voldoende om dat effect te veroorzaken. Met een afgelikte lepel nog één schepje vla uit de pot nemen, of een afgewassen lepel met je hand schoonvegen voordat je de vla ermee doorroert kan al voldoende zijn om de hele pot vla dun te laten worden. Gebruik dus altijd een schone lepel om de vla door te roeren of uit te scheppen, als je lekker lang van de vla wilt genieten! Wij zijn ons ervan bewust dat ons emmertje uitnodigt om met de vinger langs de rand te gaan, maar voor het behoud van de kwaliteit raden wij je dit echt af.
Ons advies: “niet snoepen uit de pot” als je de vla niet in één keer op wilt eten…

Hoe kunnen producten van de Zuivelhoeve het best worden bewaard?
Onze verse zuivelproducten zijn ongeopend in de koelkast beneden 7 graden ten minste houdbaar tot de datum die op de verpakking is geprint. De beste plaats is onderin de koelkast. Eenmaal geopend dien je de producten binnen enkele dagen te gebruiken.

Hoe is de Zuivelhoeve ontstaan?
De Zuivelhoeve is in 1981 ontstaan, we begonnen met het maken van kaas op de boerderij. Diane Roerink opende in de klompenschuur van haar oma een klein winkeltje bij de boerderij en daar verkocht ze deze kaas, maar ook melk, karnemelk, boter en lekkere stevige yoghurt! De winkel liep goed en dus werd er nog een winkel geopend. Daarna volgden er nog meer en zijn er inmiddels al meer dan 40 winkels van de Zuivelhoeve. Met name in het oosten van het land, inmiddels langzaam optrekkend naar de rest van Nederland. De winkels verkopen mooie soorten kaas, zuivel en andere onmeunig lekkere producten zoals noten, tapas en salades. In het jaar 2000 is Zuivelhoeve ook begonnen met de verkoop van haar lekkere stevige Boer’n Yoghurt® en vla in supermarkten. Het bekende transparante emmertje heeft, naast de onmeunig lekkere smaak van de zuivelproducten, een belangrijke bijdrage geleverd aan een snel succes. Inmiddels kun je de producten van Zuivelhoeve ook kopen in Duitsland en België. En daar zijn we best trots op!

Zijn alle producten glutenvrij?
Een groot gedeelte van ons assortiment is glutenvrij en kunnen dus gegeten worden bij een glutenvrij dieet. Voor een compleet overzicht verwijzen we je graag naar de allergenenlijst.

Hoe wordt Boer’n Yoghurt® gemaakt?
Aan de basis van Boer’n Yoghurt® staat verse weidemelk. Deze wordt gepasteuriseerd om vervolgens aangezuurd te worden met specifieke bacteriën, de zogenaamde melkzuurbacteriën. Door de melk ongeveer 16 uur te laten ‘rijpen’ zorgt de melkzuurbacterie ervoor dat melksuiker (ook wel lactose genoemd) wordt omgezet in melkzuur. Tijdens dit proces wordt de melk dik en krijgt een zure smaak. Na verloop van tijd is de melk/yoghurt voldoende dik en op smaak, dus kan ze worden afgevuld. We vullen onze stevige Boer’n Yoghurt® af in de bekende doorzichtige emmertjes met het Zuivelhoeve logo.

Hoe wordt Boer’n Vla® gemaakt?
Onze Boer’n Vla® bestaat voor maar liefst 88% uit verse weidemelk, waaraan suiker en zetmeel zijn toegevoegd. De suiker en het toegevoegde vanillearoma zorgen voor de specifieke smaak. De dikte van de vla wordt bepaald door het zetmeel.
Het mengsel wordt 5 minuten gekookt en daarna al roerend afgekoeld, hierdoor ontstaat het voor vla herkenbare dikvloeibare karakter van het product, zonder roeren zou het pudding worden. Tot slot vullen we de vla koud af in een doorzichtige verpakking, zodat je kunt zien wat je koopt.

Waar vind ik de Zuivelhoeve winkels?
Onze eerste winkel was in Enschede, inmiddels hebben we meer dan 40 winkels in Nederland. Een overzicht van de Zuivelhoeve winkels vind je op deze website.

Waar staat de Zuivelhoeve?
De Zuivelhoeve staat in Twekkelo, een rustiek buurtschap in Twente, gelegen tussen Enschede en Hengelo. De Zuivelhoeve is nog een echte boerderij en staat midden tussen de weilanden.

Wat is het pasteuriseren van melk?
Om te voorkomen dat bacteriën, die van nature in de melk aanwezig kunnen zijn, in onze producten tot uitgroei kunnen komen, wordt alle melk die in ons bedrijf wordt verwerkt, verhit tot minimaal 72°C. De werkelijke temperatuur is afhankelijk van het product dat we maken.

Waarom is zuivel gezond?
Melk- en zuivelproducten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals calcium (kalk), eiwitten en vetten, maar denk ook aan de vitamines zoals vitamine B2, B6, B12, A, D en foliumzuur. Tenslotte levert zuivel zink en vocht. Bij een gezond voedingspatroon hoort zuivel. Daarom bevelen de officiële instanties aan om dagelijks zuivel te gebruiken.

Waarom zijn de producten van de Zuivelhoeve onderlegd (een fruitlaag onderin)?
Door het fruit en de yoghurt of vla te scheiden behoud je de authentieke smaak van beide onderdelen. Dit zorgt voor een optimale kwaliteit en smaakbeleving tijdens het eten. Natuurlijk kun je het thuis gewoon doorroeren als je dit lekkerder vindt, maar er zijn ook veel mensen die juist genieten van de combinatie van de twee smaken apart (eating apart together).

Zijn alle producten notenvrij?
De meeste producten zijn vrij van noten en worden gemaakt in een notenvrije productieruimte. Op de allergenenlijst vind je een overzicht waar je eenvoudig kunt opzoeken welke producten noten bevatten.

Hoe kan het dat er soms een laagje water bovenop de yoghurt ligt?
Het laagje water dat bovenop onze yoghurt kan komen te liggen wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt, maar bijvoorbeeld ook bij (smeer)kaasproducten. Je kunt het vocht eraf scheppen/gieten of weer door de yoghurt roeren. Dit heeft absoluut geen gevolgen voor de smaak.

Hoe kan ik solliciteren bij Zuivelhoeve?
Kijk op de website van Roerink Food Family voor alle actuele vacatures bij Zuivelhoeve!